Neden BÖTE?

Merhaba Arkadaşlar,

Adları BÖTE (İngilizce CEIT) olarak kısaltılan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümleri, 1998 yılında başlıca üniversitelerimizin eğitim fakülteleri bünyesinde kurulmuştur. Kuruluş amacı bilişim teknolojileri öğretmeni yetiştirmenin yanı sıra, ilk ve orta öğretim müfredatlarında ders olarak okutulan diğer alanlara öğretim teknolojileri desteği getirilmesine yönelik personel yetiştirmek olmuştur. BÖTE bölümlerinden mezun olan öğretmenlerin, bir tür rehberlik öğretmeni gibi, öğrenci ve öğretmenlere derslerinde karşılaştıkları teknoloji problemlerini çözme yönünde destek vermeleri amaçlanmış, ama maalesef bu öngörü -çok az sayıda özel okul dışında- hiç bir zaman gerçekleşmemiştir. Bunun yerine mezunlarımız uzun bir süre ağırlıklı olarak ilköğretim okullarına olmak üzere bilişim teknolojileri öğretmeni olarak atanmıştır. Bu alandaki öğretmen ihtiyacının yüksek olması, belirli bir dönem mezunlarımızın istihdam sorunu yaşamamaları için yeterli olmuştur. Ancak içinde bulunduğumuz koşullarda bilişim teknolojileri öğretmeni ihtiyacının giderek gerilemesi, mezunlarımız için yeni istihdam alanlarının araştırılmasını zorunlu kılmıştır.

Aşağıda, izlediğimiz mezunlarımızdan elde ettiğimiz verilere dayalı olarak, bir BÖTE mezunun -kamu ya da özel olmak üzere- çalışabileceği farklı sektörler ve işler listelenmiştir. Bu listenin amacı, kendinizi neden bir BÖTE mezunu olmanız gerektiği konusunda ikna etmeniz ve gelecekte seçeceğiniz öğretmenlik dışındaki bir meslek için yol göstermektir.

Bir BÖTE mezunu;

1. Üniversitelerde hali hazırda uygulanmakta olan Öğretim Elemanı Yetiştirme (ÖYP) programları aracılığı ile geleceğin akademisyenleri olarak;
  2. Eğitim yazılımları geliştiren firma ya da kurumlarda eğitim uzmanı, içerik geliştirme uzmanı ya da öğretim teknoloğu olarak;
  3. Uzaktan eğitim kurumlarında ya da bu konuda uzmanlaşmış firmalarda uzaktan eğitim yöneticisi, proje yöneticisi, uzaktan eğitim uzmanı, içerik geliştirme uzmanı ya da konu alanı uzmanı olarak;
  4. Bilgi işlem dairelerinde ağ sorumlusu, veritabanı uzmanı ya da yazılım geliştirme uzmanı olarak;
  5. Firmalarda grafik ve canlandırma tasarımcısı olarak;
  6. Kamu ve özel kurumların eğitim bölümlerinde eğitim uzmanı ya da öğretim teknoloğu olarak;
  7. Dershanelerde, halk eğitim merkezlerinde ya da yaygın eğitim etkinliklerinde çeşitli bilgisayar alanlarında öğretmen olarak;
  8. Özel ilk ve orta öğretim kurumlarında öğretim teknoloğu ya da araştırma-geliştirme uzmanı olarak

çalışabilmektedir.